[honeypot vaardigverder-814]

Vraag vrijblijvend een gesprek aan

U kunt mij ook bellen op
06 16440689

Of een mail sturen naar
info@vaardigverder.nl

Theory of mind-training.
Voor kinderen met autisme.

Theory of Mind-training voor kinderen met autisme

Theory of Mind, afgekort ToM, is de vaardigheid om betekenis te verlenen aan het gedrag, de gevoelens en de gedachten van een ander en van jezelf. Wanneer een kind bijvoorbeeld ziet dat iemand huilt, gebruikt het deze vaardigheid om te bedenken hoe dit komt (is de ander gevallen, heeft het een spel verloren, of mist hij zijn mama?).

Theory of Mind is belangrijk om sociale situaties te begrijpen en te doorzien, je gedrag daarop aan te passen en om jezelf staande te houden in een sociale wereld. De meeste kinderen ontwikkelen deze vaardigheid “als vanzelf” gedurende het opgroeien.

Veel kinderen met een autisme-spectrumstoornis hebben een beperkte Theory of Mind. Voor hen is het lastig om de wereld van een ander te begrijpen en daardoor op een gepaste manier te reageren. Hierdoor kunnen spanningen en conflicten ontstaan in allerlei sociale situaties of vinden kinderen het moeilijk om vriendjes te maken.

In de ToM-training bespreken we verschillende, voor de kinderen relevante, sociale situaties.
Er wordt besproken welk gedrag gepast is in welke situatie en hoe andere kinderen hierop kunnen reageren. Waar mogelijk wordt dit uitgetekend op een whiteboard, zodat het eveneens visueel duidelijk gemaakt wordt.

Doordat sociale situaties uitvoerig en stap voor stap besproken worden, wordt het voor kinderen inzichtelijker hoe sociale situaties in elkaar steken en kunnen zij deze kennis gebruiken in de buitenwereld.

De training bestaat uit 6 bijeenkomsten van 60 minuten.
De eerste 45 minuten wordt inhoudelijk aan het thema besteed. De laatste 15 minuten wordt er gezamenlijk wat lekkers gedronken. In deze tijd leren de kinderen elkaar beter kennen en kunnen zij eveneens sociale contacten opdoen.

De training is bedoeld voor kinderen van ongeveer 7 t/m 12 jaar.

Groepsgroote: maximaal 4 kinderen (prikkelarm en overzichtelijk)
Dag en tijd: Woensdag- of vrijdagmiddag. Tijd in overleg.
Locatie: Enschede (Overijssel) of Arnhem (Gelderland)
Kosten: 150 euro (inclusief lesmateriaal en drinken)

De volgende ToM-trainingen starten bij voldoende aanmeldingen. U kunt uw kind alvast opgeven.

OPROEP: Om een nieuwe groep te starten van jongere kinderen (5-6 jaar) regio Twente, kunt u nu uw kind aanmelden. Er zijn op dit moment twee aanmeldingen. We starten bij 3 of 4 aanmeldingen.

Bij voldoende aanmeldingen kan uw kind op de reservelijst geplaatst worden of kunt u uw kind alvast opgeven voor de volgende training.

Contact Info

Vaardig Verder
G.J. van Heekstraat 156
7521 EJ Enschede